Εκπαίδευση

Πληροφορίες σχολείου

Διεύθυνση: ΤΑΣΟΥ ΜΑΡΚΟΥ 1 ΛΕΥΚΩΣΙΑ , ΑΓΡΟΚΗΠΙΑ
Ηλ. Ταχυδρομείο: dim-agrokipia-lef@schools.ac.cy
Ιστοσελίδα: dim-agrokipia-lef.schools.ac.cy
Τηλέφωνο: 22633298
Τηλεμοιότυπο: 22633298

Βιογραφικό

Ο Λαζαρής Αργυρού γεννήθηκε στην Αγρο­κηπιά Λευκωσίας το 1938 και είναι το μεγαλύτερο παιδί εννεαμελούς αγροτικής οικογένει­ας. Τέλειωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού του και ασχολήθηκε με διάφορεs αγροτικέs δουλειέs και έπειτα ακολούθησε το επάγγελμα του κτίστη. Κατά καιρούς δούλευε ως μεταλλωρύχος στα μεταλλεία του Μιτσερού — Αγρο­κηπιάς.

Με τη ζωγραφική ξεκίνησε από μικρός. Μά­ζευε χρωματιστές πέτρες από την επιφάνεια του μεταλλείου και γύψο από τους τοίχους των  σπιτιών και ζωγράφιζε σε μεγάλες επίπεδες  πέτρες στην κοίτη του Σερράχη, στο πλακόστρω­το αλώνι και γενικά όπου έβρισκε κατάλληλες επιφάνειες.

Το 1960 αγόρασε τις πρώτες μπογιές του και ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε χαρτί. Από το 1962 μέχρι και το 1964 παίρνει μαθήματα ζωγρα­φικής με αλληλογραφία στη σχολή ΑΒ Αθη­νών. Από το 1968 ασχολείται και με τη γλυ­πτική και από το 1995 σχεδιάζει το γυμνό σε εργαστήρι στη Λευκωσία. Πρόσφατα, κυρίως μετά το 2000 ασχολείται συστηματικά με τα ψηφιδωτά

Δύο λόγια του καλλιτέχνη

Όταν άρχισα να μαθαίνω να χτίζω από νεαρός, μου άρεσε πάρα πολύ να πελεκώ τις πέτρες του τοίχου. Τα σπίτια, χτίζονταν με πέτρες, πλιθάρια και με άλλα υλικά της περιοχής, γινόταν ένα πανόραμα, αφού η κατασκευή τους αρμονικά πρόβαλλε μέσα στη φύση. ‘Έχω δουλέψει σε διάφορες περιοχές της Κύπρου με τεχνίτες της πέτρας της τότε εποχής από Λευκωσία, Κερύνεια και χωριά της Πιτσιλάς. Χτίζαμε με πέτρες και χαλικώναμε τους τοίχους, κάνοντας τους να μοιάζουν με λευκαρίτικο κέντημα.

‘Έχω γνωρίσει και δουλέψει σχεδόν όλα τα πετρώματα της Κύπρου. Αυτό το μεράκι μου για τι πέτρες με ώθησε αργότερα να ασχοληθώ, εκτός από τη ζωγραφική και τη γλυπτική και με το ψηφιδωτό.

Κοντά στο 1990 επισκέφθηκα το εργαστήρι του Γιώργου Κεπόλα και μου έδωσε αρκετές πληροφορίες για την τεχνική του ψηφιδωτού.

Συνέχισα κάθε τόσο να πηγαίνω στο εργαστήρι του για ανταλλαγή χρωματιστών πετρών για κόψιμο ψηφίδων και να μιλήσουμε για την Τέχνη, πάντοτε πρόθυμος για οτιδήποτε χρειαστώ να με εξυπηρετήσει.